De ce să alegi dezinfectarea cu ultraviolete UV-C?

De ce să alegi dezinfectarea cu ultraviolete UV-C?

  Lumina ultravioletă UVC, o metodă revoluționară de sterilizare și dezinfectare

  Există nenumărate metode și tehnic de sterilizare și dezinfectare. Majoritatea implică parcurgerea mai multor pași și folosirea unor substanțe care, de cele mai multe ori, sunt la fel de dăunătoare omului ca și bacteriile sau virusurile pe care încearcă să le distrugă.

  Dezinfectarea cu lumină ultravioletă din spectrul UV-C este o metodă revoluționară, deși deloc nouă, însă mai puțin cunoscută la noi, și foarte eficientă. Tehnologia UV-C este folosită pe scară largă, în diverse domenii. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, apa potabilă este sterilizată cu lumină ultravioletă UV-C, iar în domeniul medical sau în industria alimentară, lumina UV-C este folosită pentru dezinfectarea spațiilor, suprafețelor și obiectelor.

  De ce este o metodă revoluționară?

  • pentru că principiul care stă la baza sa este unul extrem de simplu - folosirea undelor luminii ultraviolete din spectrul C
  • pentru că nu implică folosirea niciunui fel de substanță chimică, potențial toxică
  • pentru că este 99,99% eficientă
  • pentru că este o metodă extrem de rapidă, putând furniza rezultatul dorit în zeci de secunde sau minute
  • pentru că este accesibilă oricui
  • pentru că are aplicații multiple


  Cum acționează lumina UVC?

  Cu ajutorul luminii ultraviolete din spectrul C (UVC), cuprins între 200 - 280nm, orice particulă care conține acizi nucleici ADN sau ARN va fi distrusă. Lungimea de undă cuprinsă între 250-270nm este cea mai eficientă, aceasta fiind cunoscută și sub denumirea de spectru germicid, deoarece are cea mai mare rată de absorbție la nivelul nucleilor acidici ai microorganismelor, pe care le distruge, prin distrugerea ADN-ului și ARN-ului și prin anularea capacității acestora de a se reproduce.

  Există numeroase studii care explorează potențialele utilizări ale luminii UVC. Un astfel de studiu analizează folosirea ultravioletelor UV-C pentru tratarea infecțiilor rezistente la antibiotice, cum sunt unele infecții urinare. Ultravioletele UVC, spre deosebire de antibioticele, au o acțiune mult mai rapidă și sunt infinit mai ieftine decât tratamentele cu antibiotice. (Studiu: Dai et al., 2012 - Ultraviolet C irradiation: an alternative antimicrobial approach to localized infections?)


  De ce dispozitivele cu lumină UVC pentru uz casnic folosesc o lungime de undă de 253,7-254nm?

  Pentru că aceasta este lungimea de undă care are un efect germicid/bactericid satisfăcător, fără a genera ozon. De ce evităm generarea de ozon? Pentru că, deși are un puternic efect bactericid, ozonul, atunci când este inspirat, are un efect iritant pentru oameni și trebuie evitată inhalarea acestuia în cantități mari. Acesta este motivul pentru care dispozitivele profesionale de sterilizare/dezinfectare cu lumină UVC, cu putere mare, care sunt folosite în spitale, nu pot fi folosite în prezența oamenilor. Tot din acest motiv, dispozitivele cu UVC pentru uz casnic au putere mică și folosesc lungimi de undă cuprinse între 253,7 și 280nm - pentru a evita generarea de ozon și alte reziduuri potențial toxice, păstrându-și în același timp proprietățile germicide/bactericide.

  În concluzie, avantajul dispozitivelor cu ultraviolete UV-C față de alte soluții (dezinfectanți, lămpi UV-A sau UV-B etc.),  este că sunt 99,99% eficiente, ieftine și ușor de folosit, fară efecte secundare și accesibile tuturor.

  Taguri:

  Comentarii