Ce este lumina ultravioletă?

Ce este lumina ultravioletă?

Spectrul luminii vizibile & Spectrul luminii ultraviolete


Denumirea științifică a luminii - vizibile & invizibile - din univers este aceea de spectru electromagnetic. Așa cum sugerează și denumirea, acest spectru reprezintă o gamă de radiații electromagnetice. Deoarece lumina circulă sub formă de unde/raze, spectrul luminii este împărțit în funcție de lungimea undei. Undele radio, spre exemplu, au lungimi uriașe, de mărimea unei clădiri, și sunt poziționate pe partea stângă a spectrului. La capătul opus al spectrului, se află razele-X, care au dimensiuni atomice. Iar lumina pe care o putem vedea noi, oamenii, cunoscută ca “lumină albă”, pe care o putem vedea în culorile curcubeului, se află în mijlocul spectrului.


În imediata apropiere a spectrului luminii vizibile, se află lumina ultravioletă. Pentru mai multă claritate, trebuie menționat că, din perspectiva științei, “lumina” este un tip de radiație. Din acest motiv, sintagma “lumină ultravioletă” are exact același sens ca și cea de “radiație ultravioletă”.


Pe scurt, lumina ultravioletă (UV) este un spectru de lumină, chiar sub lumina vizibilă, împărțit în patru zone spectrale distincte, cuprinse între 100nm și 400nm: Vacuum-UV, UV-A, UV-B și UV-C.


Spectrul luminii ultraviolete

Lumina UV-A are lungimea de undă cea mai lungă, este cea care ajunge cel mai ușor la noi, prin intermediul razelor soarelui, și este responsabilă de apariția ridurilor și de îmbătrânirea pielii. Lumina UV-B are o lungime de undă mai scurtă decât UV-A, fiind mai aproape de spectrul razelor-X. Cele două grupe ale spectrului, UV-A și UV-B, au potențial de pertubare a funcției celulare și pot fi cauzatoare de cancer. Din acest motiv, loțiunile de protecție solară “full-spectrum”, menționează că oferă protecție împotriva radiațiilor UV-A și UV-B.


Ultima grupă a spectrului luminii ultraviolete, UV-C, cuprins între 200nm și 280nm, are cea mai scurtă lungime de undă și este mai puternică decât UV-B însă, fiind atât de scurte, razele sale nu reușesc să penetreze atomsfera Pamântului. Atunci când este produsă în mod artificial, lumina UV-C poate fi controlată și direcționată acolo unde este necesar și este utilizată pentru eliminarea virusurilor, bacteriilor și a altor micoorganisme periculoase pentru sănătatea noastră.


Cum distruge lumina ultravioletă UV-C bacteriile și virusurile?


Lumina ultravioletă este folosită pentru dezinfectare și sterilizare de mai bine de 100 de ani, procedura fiind numită Iradiere Gerimcidă cu Ultraviolete (UVGI - Ultraviolet Germicidal Irradiation).
În contextul pandemiei de COVID-19, sterilizarea cu ultraviolete este una dintre principalele metode folosite pentru a preveni răspândirea virusului. Spitalele folosesc roboți UV-C pentru dezinfectare și sterilizare, băncile folosesc lumina UV pentru a curăța bancnotele, iar Boeing este în plin proces de dezvoltare, pentru avioanele sale, a băilor cu auto-curățare UV.
Rezultatele studiilor de specialitate arată că, prin expunerea organismelor microbiene la lumină UV, cu lungimi de undă cuprinse între 200nm și 300nm, aceasta este absorbită de ADN-ul, ARN-ul și proteinele respectivelor organisme. Atunci când lumina UV este absorbită de ADN-ul sau ARN-ul organismului microbian, acestea sunt inactivate, respectivul organism nemaiputându-se reproduce.


Actiunea luminii UVC asupra ADN & ARN


Expunerea la lumină UV-C inactivează organismele microbiene, cum ar fi bacteriile și virusurile, prin modificarea structurii și a legăturilor moleculare ale AND-ului (acid dezoxiribonucleic). ADN-ul este esențial pentru funcționarea, dezvoltarea și reproducerea organismelor vii. Prin distrugerea abilității organismului de a se reproduce, acesta devine inofensiv, deoarece nu poate coloniza. După expunerea la UV-C, organismul moare, fiind oprit din reproducere, iar numărul coloniilor formate din microorganisme scade rapid.


Sursele de lumină UV-C asigură un efect mult mai puternic și concentrat de energie ultravioletă decât cel generat, în mod natural, de lumina solară, lumina UV-C germicidă/bactericidă reprezentând o metodă 99,99% eficientă pentru distrugerea microorganismelor.

Tehnologia de iradiere gerimicidă cu ultraviolete (UVGI) este acum disponibilă și în varianta portabilă, pentru utilizare zilnică, sub forma dispozitivelor UV CARE, pe care le puteți găsi în magazinul nostru www.bluehub.ro.

Sistemele de sterilizare cu lumină ultravioletă UVC sunt un aliat indispensabil și accesibil tuturor, pentru protejarea împotriva COVID-19 și a altor tipuri de virusuri și bacterii.
Pot fi folosite pentru dezinfectarea/sterilizarea suprafețelor, obiectelor de orice fel, a telefoanelor mobile, a hainelor, alimentelor ambalate, spațiilor de dimensiuni mici (interiorul mașinii), obiectelor sanitare (chiuvetă, vas WC etc.), banilor și cardurilor, documentelor, măștilor și echipamentelor de protecție, articolelor pentru copii etc.Taguri:

Comentarii